Entrepreneurship and crisis management in unique hotels during the COVID-19 pandemic and the Ukrainian-Russian war crisis in 2022. Case study of the Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (Poland)

Authors

  • Wojciech Sadkowski Jagiellonian University
  • Krzysztof Sala UP im. KEN w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.24917/20833296.182.12

Keywords:

boutique hotel, crisis management, historic hotel, Russian-Ukrainian war, the COVID-19 pandemic

Abstract

Entrepreneurship is one of the most characteristic components of the modern market economy. Taking entrepreneurial activities is the domain of all market entities, including hotel facilities. The years 2020-2022 is a particularly demanding period for every entrepreneur. The COVID-19 pandemic and the war in Ukraine waged by the Russian Federation are crises faced by economic entities. The method used to mitigate the course of crises and minimize their effects is crisis management. The aim of the publication is to discuss the current economic situation, entrepreneurial activities and crisis management mechanisms of selected boutique and historical hotels, collectively referred to as unique hotels. For the purposes of achieving the objectives of the publication, the entities of the Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (Poland) were examined, because they are distinguished by the high potential of historic buildings constituting the backbone for the development of unique hospitality. In the theoretical part, the authors discussed the concept of unique hotel industry and characterised its situation in Poland and in the Kujawsko -Pomorskie Voivodeship. In addition, the following issues were presented: entrepreneurship and crisis management. The empirical part presents and discusses the results of the conducted research. The authors conducted the research in the form of a personal interview with a deliberately selected group of owners and managers of unique hotels in the Kujawsko-Pomorskie region. The difficulty of the research resulted from the hermetic nature of the surveyed segment of the hotel industry. In the article, the authors put forward the following research hypothesis: the epidemic and war crisis had a significant impact on the entrepreneurship and functioning of the discussed group of hotels. The publication was prepared with the use of compact materials, scientific publications, statistical and netographic data, as well as data obtained through personal interview.

Author Biographies

Wojciech Sadkowski , Jagiellonian University

Wojciech Sadkowski, PhD, a researcher and lecturer in the Department of Finance and International Economics at the Jagiellonian University. His interests, research and publications focus on issues related to quality costing, managerial accounting, and quality management.

Krzysztof Sala, UP im. KEN w Krakowie

Krzysztof Sala, PhD, Pedagogical University of Krakow. Faculty of Political Science. Institute of Law and Economics, Department of Entrepreneurship and Social Innovation. Academic interests: economic policy of Poland and European countries, social policy, environmental policy and sustainable development, tourism policy, entrepreneurship and entrepreneurs in Poland and abroad, management of small and medium-sized companies.

References

Błądek, Z., Tulibacki, T. (2003). Dzieje krajowego hotelarstwa od zajazdu do współczesności. Fakty, obiekty, ludzie. Poznań: Albus.

Ciekanowski, Z., Stachowiak, Z. (2011). Podejmowanie decyzji w sytuacjach kryzysowych. Studia i Materiały. Wydział Zarządzania. Uniwersytet Warszawski, 1–2.

Dębicka, A. (2015). Zarządzanie sytuacją kryzysową w małych i średnich przedsiębiorstwach. Rozprawa Doktorska, Politechnika Poznańska Wydział Inżynierii Zarządzania, Poznań.

Grabiszewski, M. (2009). Adaptacja budowli zabytkowych na cele hotelowe. W: B. Szmygina (red.), Adaptacja obiektów zabytkowych do współczesnych funkcji użytkowych. Lublin: Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej.

Hyski, M., Bednarzak, J. (2012). Funkcje hotelarskie zabytkowych obiektów zamkowych. Katowice: Wydawnictwo AWF.

Janaszm K., Karczewskam B., Wasilczuk, J. (2020). Przedsiębiorczość i finansowanie innowacji. Warszawa: PWE. https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:31000:ed-2:v1:en:fig:4. (2022, 20 września)

Kaniewska, B. (2007). Polska: noclegi w zabytkach. Warszawa: Wydawnictwo Muza.

Kaniewska, B. (2009). Bedeker hoteli historycznych. Warszawa: Globalna Wioska.

Kokot-Stępień, P. (2015). Identyfikacja ryzyka jako kluczowy element zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwie. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, 74, 537.

Kraś, J. (2012). Usługi hotelarskie w Polsce – dawniej i dziś. Saeculum Christianum, 19(2).

Krzakiewicz, K. (2004). Zarządzanie antykryzysowe w systemie zarządzania przedsiębiorstwem. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.

Kurczewska, A. (2013). Przedsiębiorczość. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.

Lidwa, W. (2010). Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych. Warszawa: Akademia Obrony Narodowej.

Matusiak, K.B. (2011). Innowacje i transfer technologii. Słownik pojęć. Warszawa: Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.

Michalski, E. (2021). Zarządzanie przedsiębiorstwem. Warszawa: PWN.

Milewska, M., Włodarczyk, B. (2018). Hotelarstwo. Organizacja i funkcjonowanie obiektów noclegowych. Warszawa: PWE.

Milewska, M., Włodarczyk, B. (2015). Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Warszawa: PWE.

Ministerstwo Sportu i Turystyki. (2022, 2 września). Rejestr Centralny Wykaz Obiektów Hotelarskich. https://turystyka.gov.pl/cwoh

Rosner, C. (2015, 6 lutego). What is a boutique hotel?. Pozyskano z: http://blog.stayful.com/

Sala, J., Hotelarstwo. Usługi, Zarzadzanie, Procesy koncentracji. PWE, Warszawa 2019.

Sala, K. (2021). Hotelarstwo unikatowe w Polsce. Uwarunkowania rozwoju. Kraków: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

Sienkiewicz, P., Górny, P. (2005). Analiza systemowa sytuacji kryzysowej. Zeszyty Naukowe AON, 4.

Sidorkiewicz, M, Pawlicz, A. (2015). Propedeutyka hotelarstwa. Ujęcie ekonomiczne. Warszawa: Difin.

Szlachcic, B. (2014). Analiza ryzyka i zarządzanie ryzykiem jako element systemu zarządzania kryzysowego w organizacji. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Administracja i Zarządzanie, 30(103).

Ustawa z dnia 26 kwietnia 2007r. o zarządzaniu kryzysowym (Dz.U. 2007 poz. 261).

Województwo Zachodniopomorskie. Biuletyn Informacji Publicznej. (2022; 20 sierpnia). https://bip.wzp.pl/

Zabytek.pl. (2022, 23 sierpnia). https://zabytek.pl/pl

Zelek, A. (2003). Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie – perspektywa strategiczna. Warszawa: Instytut Organizacji i Zarządzania w Przemyśle „Orgmasz”.

Ziarko, J., Walas-Trębacz, J. (2010). Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych – uwarunkowania, organizacje, procesy. W: J. Ziarko, J. Walas-Trębacz (red.), Podstawy zarządzania kryzysowego, Część 1, Zarządzanie kryzysowe w administracji publicznej. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM.

Published

2022-12-29

How to Cite

Sadkowski , W. ., & Sala, K. (2022). Entrepreneurship and crisis management in unique hotels during the COVID-19 pandemic and the Ukrainian-Russian war crisis in 2022. Case study of the Kujawsko-Pomorskie Voivodeship (Poland). Entrepreneurship – Education, 18(2), 192–204. https://doi.org/10.24917/20833296.182.12

Most read articles by the same author(s)