Przedsiębiorczość oraz zarządzanie kryzysowe w hotelach unikatowych podczas pandemii COVID-19 i kryzysu wywołanego wojną ukraińsko-rosyjską w 2022. Studium przypadku województwa kujawsko-pomorskiego
DOI:
https://doi.org/10.24917/20833296.182.12Słowa kluczowe:
hotel butikowy, hotel historyczny, pandemia COVID-19, wojna rosyjsko-ukraińska, zarządzanie kryzysoweAbstrakt
Przedsiębiorczość jest jednym z najbardziej charakterystycznych komponentów współczesnej gospodarki rynkowej. Podejmowanie działań przedsiębiorczych jest domeną wszystkich podmiotów rynkowych, w tym także obiektów hotelarskich. Lata 2020-2022 to okres szczególnie wymagający dla każdego przedsiębiorcy. Pandemia COVID-19 oraz wojna w Ukrainie prowadzona przez Federację Rosyjską to kryzysy, z którymi przyszło się mierzyć podmiotom gospodarczym. Metodą stosowaną do łagodzenia przebiegu kryzysów i minimalizowania ich skutków jest zarządzanie kryzysowe. Celem publikacji jest omówienie bieżącej sytuacji gospodarczej, działań przedsiębiorczych i mechanizmów zarządzania kryzysowego wybranych hoteli butikowych i historycznych, określonych wspólnym mianem hoteli unikatowych. Dla potrzeb realizacji celów publikacji zbadano podmioty województwa kujawsko -pomorskie, ponieważ wyróżnia się ono wysokim potencjałem obiektów zabytkowych stanowiących zaplecze rozwoju hotelarstwa unikatowego. W części teoretycznej autorzy omówili pojęcie hotelarstwa unikatowego oraz scharakteryzowali jego sytuację w Polsce i w województwie kujawsko-pomorskim. Ponadto przedstawiono zagadnienie zarządzania kryzysowego. W części empirycznej zaprezentowano i omówiono wyniki przeprowadzonych badań. Autorzy przeprowadzili badania w formie wywiadu osobistego z celowo wybraną grupą właścicieli i managerów hoteli unikatowych w regionie kujawsko-pomorskim. Trudność badań wynikała z hermetyczności badanego segmentu hotelarstwa. W artykule autorzy postawili następującą hipotezę badawczą: kryzys epidemiczny i wojenny w istotny sposób wpłynęły na przedsiębiorczość i funkcjonowanie omawianej grupy hoteli. Publikacja została przygotowana z wykorzystaniem materiałów zwartych, publikacji naukowych, danych statystycznych i netograficznych oraz danych pozyskanych za pośrednictwem wywiadu osobistego.
Bibliografia
Błądek, Z., Tulibacki, T. (2003). Dzieje krajowego hotelarstwa od zajazdu do współczesności. Fakty, obiekty, ludzie. Poznań: Albus.
Ciekanowski, Z., Stachowiak, Z. (2011). Podejmowanie decyzji w sytuacjach kryzysowych. Studia i Materiały. Wydział Zarządzania. Uniwersytet Warszawski, 1–2.
Dębicka, A. (2015). Zarządzanie sytuacją kryzysową w małych i średnich przedsiębiorstwach. Rozprawa Doktorska, Politechnika Poznańska Wydział Inżynierii Zarządzania, Poznań.
Grabiszewski, M. (2009). Adaptacja budowli zabytkowych na cele hotelowe. W: B. Szmygina (red.), Adaptacja obiektów zabytkowych do współczesnych funkcji użytkowych. Lublin: Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej.
Hyski, M., Bednarzak, J. (2012). Funkcje hotelarskie zabytkowych obiektów zamkowych. Katowice: Wydawnictwo AWF.
Janaszm K., Karczewskam B., Wasilczuk, J. (2020). Przedsiębiorczość i finansowanie innowacji. Warszawa: PWE. https://www.iso.org/obp/ui#iso:std:iso:31000:ed-2:v1:en:fig:4. (2022, 20 września)
Kaniewska, B. (2007). Polska: noclegi w zabytkach. Warszawa: Wydawnictwo Muza.
Kaniewska, B. (2009). Bedeker hoteli historycznych. Warszawa: Globalna Wioska.
Kokot-Stępień, P. (2015). Identyfikacja ryzyka jako kluczowy element zarządzania ryzykiem w przedsiębiorstwie. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Finanse, Rynki Finansowe, Ubezpieczenia, 74, 537.
Kraś, J. (2012). Usługi hotelarskie w Polsce – dawniej i dziś. Saeculum Christianum, 19(2).
Krzakiewicz, K. (2004). Zarządzanie antykryzysowe w systemie zarządzania przedsiębiorstwem. Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, Wrocław.
Kurczewska, A. (2013). Przedsiębiorczość. Warszawa: Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne.
Lidwa, W. (2010). Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych. Warszawa: Akademia Obrony Narodowej.
Matusiak, K.B. (2011). Innowacje i transfer technologii. Słownik pojęć. Warszawa: Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
Michalski, E. (2021). Zarządzanie przedsiębiorstwem. Warszawa: PWN.
Milewska, M., Włodarczyk, B. (2018). Hotelarstwo. Organizacja i funkcjonowanie obiektów noclegowych. Warszawa: PWE.
Milewska, M., Włodarczyk, B. (2015). Hotelarstwo. Podstawowe wiadomości. Warszawa: PWE.
Ministerstwo Sportu i Turystyki. (2022, 2 września). Rejestr Centralny Wykaz Obiektów Hotelarskich. https://turystyka.gov.pl/cwoh
Rosner, C. (2015, 6 lutego). What is a boutique hotel?. Pozyskano z: http://blog.stayful.com/
Sala, J., Hotelarstwo. Usługi, Zarzadzanie, Procesy koncentracji. PWE, Warszawa 2019.
Sala, K. (2021). Hotelarstwo unikatowe w Polsce. Uwarunkowania rozwoju. Kraków: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.
Sienkiewicz, P., Górny, P. (2005). Analiza systemowa sytuacji kryzysowej. Zeszyty Naukowe AON, 4.
Sidorkiewicz, M, Pawlicz, A. (2015). Propedeutyka hotelarstwa. Ujęcie ekonomiczne. Warszawa: Difin.
Szlachcic, B. (2014). Analiza ryzyka i zarządzanie ryzykiem jako element systemu zarządzania kryzysowego w organizacji. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Administracja i Zarządzanie, 30(103).
Ustawa z dnia 26 kwietnia 2007r. o zarządzaniu kryzysowym (Dz.U. 2007 poz. 261).
Województwo Zachodniopomorskie. Biuletyn Informacji Publicznej. (2022; 20 sierpnia). https://bip.wzp.pl/
Zabytek.pl. (2022, 23 sierpnia). https://zabytek.pl/pl
Zelek, A. (2003). Zarządzanie kryzysowe w przedsiębiorstwie – perspektywa strategiczna. Warszawa: Instytut Organizacji i Zarządzania w Przemyśle „Orgmasz”.
Ziarko, J., Walas-Trębacz, J. (2010). Zarządzanie w sytuacjach kryzysowych – uwarunkowania, organizacje, procesy. W: J. Ziarko, J. Walas-Trębacz (red.), Podstawy zarządzania kryzysowego, Część 1, Zarządzanie kryzysowe w administracji publicznej. Kraków: Oficyna Wydawnicza AFM.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Przedsiębiorczość - Edukacja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Artykuły publikowane są zgodnie z warunkami licencji Creative Commons (CC BY-ND 4.0; uznanie autorstwa-bez utworów zależnych).