Funkcja turystyczna jako element konkurencyjności miasta Szczyrk w czasie pandemii COVID-19
DOI:
https://doi.org/10.24917/20833296.172.8Słowa kluczowe:
konkurencyjność, kryzys, pandemia COVID-19, rozwój Szczyrku, sytuacja turystycznaAbstrakt
Celem artykułu jest ocena funkcji turystycznej jako czynnika konkurencyjności na przykładzie miasta Szczyrk. Wnioski płynące z tej analizy mogą dotyczyć także innych miejscowości o charakterze turystyczno-górskim. Ponadto w tekście zbadano wpływ pandemii COVID-19 na sektor turystyki - w tym celu prześledzono literaturę, zarówno polską, jak i zagraniczną, a także przeanalizowano dane statystyczne. Rozważania te uzupełniono o pilotażowe badania własne, w których wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety oraz wywiady eksperckie. Główny wniosek, jaki postawiono w artykule, brzmi: funkcja turystyczna ma zasadniczy wpływ na konkurencyjność miasta Szczyrk, a obecna sytuacja epidemiologiczna na świecie pokazuje, że w obliczu nieprzewidywalnych zdarzeń branża turystyczna może być zagrożona. Dlatego też zebrane w artykule doświadczenia przedsiębiorców mogą być pomocne w przygotowaniu sektora turystycznego na ponowny kryzys.
Bibliografia
Bąk, I., Matlegiewicz, M. (2010). Przestrzenne zróżnicowanie atrakcyjności turystycznej województw w Polsce w 2008 roku. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne problemy usług, 52, 57–67.
Bielak, M. (2014, 18 sierpnia). Coraz Lepszy Portal Biznesowy. Pozyskano z: https://www.corazlepszyportalbiznesowy.pl/art/przewaga-konkurencyjna
Danielak, W., Stankiewicz, D. (2016). Konkurencyjność przedsiębiorstwa z perspektywy przeglądu podejść i koncepcji rozwoju strategii. Zeszyty Naukowe Uczelni Jana Wyżykowskiego Studia z Nauk Społecznych, 305, 303–316.
Daszkiewicz, N. (2008). Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Dąbrowska, B.J. (2010). The competition of tourist regions of the world at the 1st decade of the 21st century and its determinants. In: J. Sala (ed.), Competitiveness of cities and regions in global tourism
market. Warszawa: Polskie Wydwnictwo Ekonomiczne, 51–66.
Dogan, M. (2012). A Case for Alternative Tourism: Mountain Tourism. In: M. Kozak, N. Kozak (eds.), Conference: 2. Interdiscipilinary Tourism Research Conference. Ankara: Detay Anatolia Akademik Yayıncılık Danışmanlık Org. Turz. Ltd. Şti, 267–277.
Duglio, S., Beltramo, R. (2019). Mountain tourism in Europe. European Journal of Tourism Research, 22, 129.
Duro, J.A., Perez-Laborda, A., Turrion-Prats, J., Fernández-Fernández, M. (2021, 04). Covid-19 and tourism vulnerability. Tourism Management Perspectives, 38.
Durydiwka, M. (2013). Tourist function in rural areas of Poland. Spacial diversity and changing trends. Miscellanea Geographica – Regional Studies On Development, 17. https://doi.org./10.2478/v10288012-0041-2
Foryś, B. (2000). U stóp Skrzycznego… Czyli historia Szczyrku od czasów najdawniejszych. Buczkowice: Bogusława Foryś.
Ghazali, M., Thompson-Carr, A., Higham, J. (2015). Mountaineering Tourism: Looking to the Horizon. In: M. Ghazali, J. Higham, A. Thompson-Carr (eds.), Mountaineering Tourism. London: Routledge.
Godlewska-Majkowska, H., Skrzypek, E., Płonka, M. (2016). Przewaga konkurencyjna w przedsiębiorstwie. Sektor – Wiedza – Przestrzeń. Warszawa: Texter.
Gössling, S., Scott, D., Hall, M. (2020). Pandemics, tourism and global change: a rapid assessment of COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29(1). https://doi.org./ 10.1080/09669582.2020.1758708
GUGiK. (2021, 15 listopada). Dane udostępniane bezpłatnie do pobrania z serwisu www.geoportal.gov.pl. Pozyskano z: http://www.gugik.gov.pl/pzgik/dane-bez-oplat/dane-z-panstwowego-rejestru-granic-i-powierzchni-jednostek-podzialow-terytorialnych-kraju-prg
GUS. (2021, 15 listopada). Bank Danych Lokalnych. Pozyskano z: https://bdl.stat.gov.pl/BDL/dane/podgrup/tablica
GUS. (2021, 17 listopada). Bank Danych Lokalnych. Liczba udzielonych noclegów. Pozyskano z: https://bdl.stat.gov.pl/BDL/metadane/cechy/szukaj?slowo=Liczba%20udzielonych%20nocleg%c3%b3w#
GUS. (2021, 16 listopada). Bank Danych Lokalnych. Turystyczne obiekty noclegowe i ich wykorzystanie. Pozyskano z: https://bdl.stat.gov.pl/BDL/metadane/cechy/szukaj?slowo=Turystyczne%20obiekty%20noclegowe#
Góralski, P., Lazarek, M. (2009). Czynniki kształtujące konkurencyjność regionów. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 1(50), 307–315.
Hall, C.M., Scott, D., Gössling, S. (2020). Pandemics, transformations and tourism: Be careful what you wish for. Tourism Geographies, 22, 1–22. https://doi.org/10.1080/14616688.2020. 1759131.
Higgins-Desbiolles, F. (2020). The “war over tourism”: Challenges to sustainable tourism in the tourism academy after COVID-19. Journal of Sustainable Tourism, 29, 551–569. https://doi.org/10.1080/09669582.2020.1803334
Ioannides, D., Gyimóthy, S. (2020). The COVID-19 crisis as an opportunity for escaping the unsustainable global tourism path. Tourism Geographies. An International Journal of Tourism Space, Place and Environment, 22, 624–632.
Juchniewicz, M. (2014). Instrumenty konkurowania podmiotów gospodarczych użytkujących grunty z zasobu własności rolnej Skarbu Państwa. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia ekonomistów rolnictwa i agrobiznesu, XVI, 3, 110–114.
Kapera, I. (2018). Sustainable tourism development efforts by local governments in Poland. Sustainable Cities and Society, 40, 581–588.
Knura, J., Borońska, A., Włodrczyk, M. (2016). Prognoza oddziaływania na środowisko miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego fragmentu miasta Szczyrk przy ul. Beskidzkiej. Szczyrk: Miasto Szczyrk.
Krukowska, R., Świeca, A. (2011). Tourism Function as an Element of Regional Competitiveness. Polish Journal of Sport and Tourism, 25, 32–43.
Łaźniewska, E., Gorynia, M. (2012). Konkurencyjność regionalna. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Mas-Verdu, F., Roig-Tierno, N., Nieto-Aleman, P.A., Garcia-Alvarez-Coque, J.M. (2020). Competitiveness in European Regions and Top-Ranked Universities: Do Local Universities Matter? Journal of Competitiveness, 12, 91–108. https://doi.org/10.7441/joc.2020.04.06
Marković, S., Perić, M., Mijatov, M., Doljak, D., Zolna, M. (2017). Application of tourist function indicators in tourism development. Journal of the Geographical Institute Jovan Cvijic SASA, 67(2), 163–178. https://doi.org/10.2298/IJGI1702163M
Mazurski, K.R. (2009). Region turystyczny jako pojęcie. Regiony Turystyczne, 21, 7–16
Michalak, J. (2014). Teoretyczne aspekty konkurencyjności regionu. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Problemy Zarządzania, Finansów i Marketingu, 35, 39–48.
Musa, G., Thirumoorthi, T. (2015). Mountaineering Tourism. In: M. Ghazali, J. Higham, A. ThompsonCarr (eds.), Health and safety issues in mountaineering tourism. London: Routledge.
Nawrot, Ł., Zmyślony, P. (2009). Regiony turystyczne na międzynarodowej arenie konkurencji: programowanie rozwoju regionalnego czy zarządzanie przestrzenią zorganizowaną?. Regiony Turystyczne, 21, 31–50.
Nunkoo, R. (2015). Tourism development and trust in local government. Tourism Management, 46, 623–634.
Porter, M.E. (1985). Competitive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance. New York: The Free Press.
Ratajczak-Mrozek, M. (2010). Sieci biznesowe a przewaga konkurencyjna przedsiębiorstw zaawansowanych technologii na rynkach zagranicznych. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu.
Sheresheva, M., Efremova, M., Valitova, L., Polukhina, A., Laptev, G. (2021). Russian Tourism Enterprises’ Marketing Innovations to Meet the COVID-19 Challenges. Sustainability. An Open Access Journal from MDPI, 13(7).
Smętkowski, M. (2011). Polityka spójności a konkurencyjność dużych polskich miast. Studia Regionalne i Lokalne.
Stock, J.H. (2020). Reopening the Coronavirus-Closed Economy. Technical Report. Hutchins Center Working Paper, 60.
Streimikiene, D., Svagzdiene, B., Jasinskas, E., Simanavicius, A. (2021). Sustainable tourism development and competitiveness: The systematic literature review. Sustainable Development, 29, 259–271. https://doi.org/10.1002/sd.2133
Szromek, A.R. (2013). Pomiar funkcji turystycznej obszarów za pomocą wskaźników funkcji turystycznej na przykładzie obszarów państw europejskich. Studia Ekonomiczne.
TMR. (2021, 15 listopada). Szczyrk Mountain Resort. Pozyskano z: https://www.tmr.sk/o-nas-/orodki/szczyrk-mountain-resort
Tregua, M., D’Auria, A., Marano-Marcolini, C. (2018). Oleotourism: Local Actors for Local Tourism Development. Sustainability, 10(5).
Yu, M., Li, Z., Yu, Z., He, J., Zhou, J. (2020). Communication related health crisis on social media: A case of COVID-19 outbreak. Current Issues in Tourism, 1–7. https://doi.org/10.1080/13683500.2020.1752632
Ziętara, W. (2014). Pozycja konkurencyjna polskich gospodarstw rolnych na tle gospodarstw wybranych krajów europejskich. Problemy Drobnych Gospodarstw Rolnych, 4, 63–78.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2021 Przedsiębiorczość - Edukacja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Artykuły publikowane są zgodnie z warunkami licencji Creative Commons (CC BY-ND 4.0; uznanie autorstwa-bez utworów zależnych).