Przedsiębiorczość jako czynnik rozwoju terenów wiejskich województwa świętokrzyskiego
DOI:
https://doi.org/10.24917/20833296.12.3Słowa kluczowe:
mikrofirmy, obszary wiejskie, podmioty gospodarcze, pozarolnicza działalność gospodarcza, przedsiębiorczośćAbstrakt
Przedsiębiorczość jest istotnym czynnikiem rozwoju gospodarczego wsi, stanowi bowiem szansę dla poprawy warunków życia w sensie ekonomicznym i społecznym. Powszechne już zjawisko dywersyfikacji gospodarstw rolnych wpłynęło znacząco na rozwój wielofunkcyjny wsi i aktywności jej mieszkańców. W rozwoju przedsiębiorczości kluczowe znaczenie mają małe, rodzinne firmy (takie jak: sklepy, drobna wytwórczość, usługi) oraz turystyka wiejska (w tym agro- i ekoturystyka). Spadek dochodów z działalności rolniczej, brak możliwości pracy w ośrodkach miejskich oraz niski poziom życia wpłynęły na potrzebę poszukiwania alternatywnych źródeł dochodów. Działalność na rachunek własny przyczynia się do wykorzystania nadmiaru siły roboczej, niwelowania bezrobocia, w tym ukrytego, oraz większych możliwości stabilizacji, poprawy sytuacji materialnej rolników i mieszkańców wsi. Uruchomienie coraz większych przedsięwzięć gospodarczych o charakterze pozarolniczym i rolniczym niesie wiele korzystnych przeobrażeń tak pod względem poziomu wykształcenia, życia, statusu społecznego, jak i świadomości oraz zamożności mieszkańców wsi. Na terenach wiejskich województwa świętokrzyskiego funkcjonują firmy, które napotykają na wiele trudności, np. brak wykwalifikowanej kadry, kapitału, czy trudności w kwestii niskooprocentowanych kredytów. Istotne znaczenie dla wspierania przedsiębiorczości na wsi mają działania władz lokalnych. Od ich kompetencji i zaangażowania we wspieranie przedsiębiorców oraz pobudzanie aktywności mieszkańców zależą dalszy rozwój gospodarczy i poziom życia na wsi. Celem artykułu jest analiza przedsiębiorczości jako czynnika, który istotnie wpływa na rozwój obszarów wiejskich regionu świętokrzyskiego. W trakcie pracy wykorzystano analizę materiału statystyki masowej dla małych i średnich firm, wybrane wskaźniki społeczno-ekonomiczne oraz informacje o działaniach w kierunku rozwoju przedsiębiorczości na terenach wiejskich w ramach wsparcia finansowego z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego 2007-2013 (RPOWŚ). W pracy zastosowano podstawowe metody statystyczne oparte na grupowaniu i prezentacji tabelaryczno-graficznej oraz wskaźniki ukazujące dynamikę zmian. Na podstawie literatury przedmiotu, wyników z analiz i źródeł faktograficznych podjęto próbę ukazania wpływu przedsiębiorczości na terenach wiejskich regionu świętokrzyskiego.
Bibliografia
Bank Danych Lokalnych. GUS (2014, 10 września). Pozyskano z: www.stat.gov.pl Charakterystyka gospodarstw rolnych w podregionach, powiatach i gminach województwa Świętokrzyskiego – PSR 2010. Urząd Statystyczny w Kielcach, Kielce 2012.
Duczkowska-Piasecka, M. (1997). Małe i średnie przedsiębiorstwa na terenach wiejskich (ich rola, znaczenie oraz możliwości i bariery rozwojowe). W: M. Kłodziński i A. Rosner (red.), Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania i możliwości wielofunkcyjnego rozwoju wsi w Polsce. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe SGGW.
Jaremczuk, K. (2003). Uwarunkowania rozwoju przedsiębiorczości – szanse i zagrożenia. Tarnobrzeg: Wydawnictwo Naukowe PWSzZ.
Jarosiński, J. Trafiałek, T. (2014). Mała i średnia przedsiębiorczość w systemie polityki społecznej regionu świętokrzyskiego. Studia Ekonomiczne, UE, Katowice.
Kamińska, W. (1993). Problematyka rozwoju struktur przestrzennych indywidualnej działalności gospodarczej w woj. kieleckim w procesie przechodzenia do gospodarki rynkowej. W: J. Kitowski, Z. Zioło (red.), Czynniki i bariery rozwoju regionów przygranicznych. Krąków – Rzeszów – Warszawa, 201–213.
Kamińska, W. (1996). Rozwoj i przemiany struktury przestrzennej indywidualnej działalności gospodarczej w regionie kieleckim. Kielce: Wydawnictwo Naukowe WSzP.
Kiniorska, I. (2010). Przestrzenne zróżnicowanie struktury poziomu życia – ujęcie regionalne, W: J. Gruszczyński (red.), Infrastruktura i ekologia terenów wiejskich. PAN, Komisja Technicznej Infrastruktury Wsi. Krąków: Wydawnictwo Naukowe UR.
Kiniorska, I. (2014).: W. Kamińska, K. Hoffner (red.), Polityka spójności a rozwój obszarów wiejskich. Stare problemy i nowe wyzwania PAN KPZK. Warszawa, t. CLVI, 358–378 Potencjał rozwojowy obszarów wiejskich woj. świętokrzyskiego a polityka spójności.
Makieła, Z. (2008). Przedsiębiorczość regionalna. Warszawa: Difin.
Ocena ex-ante instrumentow finansowych RPOWŚ 2014–2020. UM, Kielce (2015, 20 czerwca). Pozyskano z: www.wygpsdb.pl
Rachwał, T. (2005). Kształtowanie postaw uczniów na lekcjach przedsiębiorczości, Przedsiębiorczość – Edukacja, 1, 137–143.
Raporty o stanie sektora MŚP w latach 1999–2014, PARP. Warszawa (2015, 5 czerwca). Pozyskano z: badania.pap.gov.pl.
Strojny, J. (2010). Analiza potencjału przedsiębiorczego województwa podkarpackiego. Przedsiębiorczość – Edukacja, 6, 176–197.
Sprawozdanie z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego 2007–2013. Urząd Marszałkowski, Kielce.www.rpo-swiętokrzyskie-mapa.pl
Wrońska-Kiczor, J. (2013). Rozdrobnione rolnictwo województwa świętokrzyskiego na przełomie XX i XXI wieku. Kielce: Wydawnictwo Naukowe UJK.
Wrońska-Kiczor, J. (2014). Potencjał gospodarczy województwa świętokrzyskiego. Miscellanea Oeconomicae Studia i Materiały, 3(14), 251–261.
Wrońska-Kiczor, J. (2015). Wpływ instrumentów polityki spójności UE na rozwój obszarów wiejskich Gór Świętokrzyskich. Miscellanea Oeconomicae Studia i Materiały, 4(15), 251–261.
Zioło, Z. (2007). Rola przedsiębiorczości w aktywizacji gospodarczej – zarys modelu. Przedsiębiorczość – Edukacja, 3, 10–17.
Zioło, Z. (2008). Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju gospodarki opartej na wiedzy. Przedsiębiorczość – Edukacja, 4, 12–23.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Artykuły publikowane są zgodnie z warunkami licencji Creative Commons (CC BY-ND 4.0; uznanie autorstwa-bez utworów zależnych).