Self-sufficiency in cereal and potato production in Central and Eastern Europe: 2005–2019

Autor

  • Sebastian Kubala Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Chrystian Firlej Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

DOI:

https://doi.org/10.24917/20833296.171.14

Słowa kluczowe:

agricultural development, food security, food self-sufficiency, plant production

Abstrakt

The article’s main objective is to discuss changes in self-sufficiency levels in cereal and potato production in eleven selected Central and Eastern European (CEE) countries belonging to the EU, defined as the ratio of domestic consumption of certain agricultural products to domestic production. The research period covered the years 2005 to 2019. The article focuses on the technical and economic self-sufficiency of the countries analysed. It was found that CEE countries show a significant degree of diversity in terms of self-sufficiency of cereal and potato production. The most successful in these terms were Lithuania and Poland while the least - Slovenia.

Biogramy autorów

Sebastian Kubala - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie

Sebastian Kubala, MA, is a PhD candidate, speciality economics sciences and the author or co-author of about twenty scholarly contributions. His research interests centre around the food industry, particularly research related to land economy, prices on food markets, and the EU’s agricultural policy. A significant part of his interest is focused on issues of business management.

Chrystian Firlej - Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Chrystian Firlej, MA, graduate of the Cracow University of Economics, currently an employee and doctoral student of the University of Agriculture in Krakow. He completed post-graduate studies at Cracow Business School, part of the Cracow University of Economics, in the eurozone field. He deals with academic and research issues in the functioning of companies belonging to the WIG Spożywczy index on the Warsaw Stock Exchange and is an author or co-author of publications in this area. His main research interests are in the agri-food market in Poland and the EU.

Bibliografia

Anderson, K., Strut, A. (2012). Agriculture and Food Security in Asia by 2030. ADBI Working Article, 368.

Baer, A. (2002). Wpływ rozszerzenia Unii Europejskiej na samowystarczalność żywnościową na tle poziomu konsumpcji. Roczniki Naukowe SERiA, 4(2), 12–17.

Baer-Nawrocka, A. (2014). Zmiany w spożyciu i stopniu samowystarczalności żywnościowej w Unii Europejskiej. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 360, 19–27. doi: 10.15611/pn.2014.360.02

Bne Saad, M. (2013). The Global Hunger Crisis: Tackling Food Insecurity in Developing Countries. London: Pluto Press.

Borch, A., Kjaernes, U. (2016). Food security and food insecurity in Europe: An analysis of the academic discourse (1975–2013). Appetite, 103, 137–147.

Burchi, F., Fanzo, J., Frison, E. (2011). The Role of Food and Nutrition System Approaches in Tackling Hidden Hunger. International Journal of Environmental Research and Public Health, 8(2), 358–373.

Bureau, J.C., Swinnen, J. (2018). EU policies and global food security. Global Food Security, 16, 106–115.

Carletto, C., Zezza, A., Banerjee, E. (2013). Towards better measurement of household food security: Harmonising indicators and the role of household surveys. Global Food Security, 2(1), 30–40.

FAO. (2003). Trade Reforms and Food Security. Conceptualising the linkages. Rome: FAO, 26–27.

Firlej, K., Kubala, S. (2018). Asymetria samowystarczalności produkcji ziemniaków w krajach Unii Europejskiej. Roczniki Naukowe SERiA, 20(2), 37–45. doi: 105604/01.3001.0011.8113

Global Food Security Index 2019. (2020). Retrieved from: https://foodsecurityindex.eiu.com/Downloads

Grębowiec, M. (2012). Wpływ integracji Polski z Unią Europejską na zmiany w podejściu do zapewnienia jakości produktów żywnościowych. Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, Problemy Rolnictwa

Światowego, 12(27), 63–74.

Gulbicka, B. (2009). Problemy wyżywienia w krajach rozwijających się. Publikacje Programu Wieloletniego 2005–2009, 124, 33–78.

Gulbicka, B., Kwasek, M., Obiedzińska, A. (2015). Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym [33]. Analiza bezpieczeństwa żywnościowego Polski. Monografie Programu Wieloletniego, 19.

Hałasiewicz, A. (2011). Rozwój obszarów wiejskich w kontekście zróżnicowań przestrzennych w Polsce i budowania spójności terytorialnej kraju. Ekspertyza wykonana dla Ministerstwa Rozwoju Regionalnego. Warszawa.

Johnson, R. (2002). Dietary Intake – How Do We Measure What People Are Really Eating? Obesity, 10(11), 63–68.

Kapusta, F. (2011). Zboża w rolnictwie i gospodarce Polski. Wieś Jutra, 3–5.

Kapusta, F. (2012). Agrobiznes. Warszawa: Difin.

Kowalczyk, S., Sobiecki, R. (2011). Europejski model rolnictwa wobec wyzwań globalnych. Zagadnienia

Ekonomiki Rolnej, 4(329), 35–58.

Kraciuk, J. (2013). Suwerenność żywnościowa a procesy globalizacji w rolnictwie. Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 70, 122–123.

Kubala, S. (2018). Changes in Self-Sufficiency in Beef and Pork in Selected Central and Eastern Europe Markets. Problemy Zarządzania, 6(79), 96–107. doi: 10.7172/1644-9584.79.4

Kwasek, M., Obiedzińska, A. (2013). Spożycie żywności a środowisko. In: Z badań nad rolnictwem społecznie zrównoważonym [20]. Wybrane zagadnienia zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Publikacje Programu Wieloletniego 2011–2014, 93, 139–152.

Lyon, G. (2010). Report on the future of the Common Agricultural Policy after 2013. Belgium: European Parliament, Committee on Agriculture and Rural Development, (2009/2236(INI)).

Mikuła, A. (2012). Bezpieczeństwo żywnościowe Polski. Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, 99(4), 39–40.

Nietupski, T., Szybiga, K. (2002). Bilans żywnościowy województwa dolnośląskiego. Roczniki Naukowe SERiA, 4(1), 138–141.

Poczta, W. (2011). Wspólna Polityka Rolna Unii Europejskiej po 2013 roku – wizje zmian. In: A. Czyżewski, W. Poczta (eds.), Projekty inwestycyjne w agrobiznesie a zasady Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, 62–77.

Rome Declaration on World Food Security and World Food Summit Plan of Action. (1996). World Food Summit, 13–17 November 1996, Rome Italy. Retrieved from: http://www.fao.org/3/w3613e/w3613e00.htm

Sadowski, A., Girzycka, W. (2012). Charakterystyka gospodarstw korzystających ze wsparcia inwestycji modernizacyjnych i dostosowawczych na tle innych form pomocy Unii Europejskiej. Journal of Agribusiness and Rural Development, 1(23), 124–125.

Sektorowa strategia bezpieczeństwa w działach administracji rządowej rolnictwo, rozwój wsi, rynki rolne, rybołówstwo. (2008). Warszawa: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Servolin, C. (2005). Gospodarka rolna – między polityką a ekonomią. Wieś i Rolnictwo, 4(129).

Skrzypczyńska, J. (2011). Międzynarodowe aspekty reform Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej. Przegląd Prawa Rolnego, 1(8), 89–108.

Strategia zrównoważonego rozwoju wsi, rolnictwa i rybactwa 2030. (2020, 27 July). Retrieved from: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/strategia-zrownowazonego-rozwoju-wsi-rolnictwa-i-rybactwa-2030

Szczepaniak, I. (2012). Samowystarczalność żywnościowa Polski. Przemysł Spożywczy, 2, 2–3.

Szybiga, K. (2013). Asymetria spożycia i produkcji wybranych artykułów żywnościowych w ujęciu przestrzennym. Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 1, 104–117.

Tomczak, F. (2009). Ewolucja wspólnej polityki rolnej UE i strategia rozwoju rolnictwa polskiego. Publikacje Programu Wieloletniego 2005–2009, 125.

Wilkin, J. (2001). Polskie rolnictwo wobec procesu globalizacji. Roczniki Naukowe SERiA, 3(1), 9–20.

Opublikowane

2021-06-29

Jak cytować

Kubala, S. ., & Firlej, C. (2021). Self-sufficiency in cereal and potato production in Central and Eastern Europe: 2005–2019. Przedsiębiorczość - Edukacja, 17(1), 177–188. https://doi.org/10.24917/20833296.171.14