Kluczowe problemy społeczno-gospodarcze na obszarach wiejskich województwa podlaskiego w kontekście rozwoju przedsiębiorczości - Gabińska, Celina Grażyna (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2015)
W Polsce na terenie wsi spiętrzają się liczne problemy rozwojowe, które na ogół są trudniejsze do rozwiązania niż w miastach. Wieś różnicuje się coraz bardziej, zarówno w ujęciu regionalnym, jaki społeczno-ekonomicznym. Następuje ciągła przemiana tych obszarów, zmienia się też ich funkcja. Zdominowanie przez rolnictwo ustępuje wzrostowi wielofunkcyjności terenów wiejskich. Skutkiem nowych funkcji pozarolniczych wsi jest rozwój małych i średnich przedsiębiorstw, a w konsekwencji zmniejszenie bezrobocia, które jest jednym z ważniejszych problemów tych obszarów. Przed polską wsią i ludnością ją zamieszkującą stoi obecnie wiele wyzwań. Wynikają one głównie z konieczności dalszego dostosowania się rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego do wymagań wspólnego rynku i konkurencji na rynkach światowych. Aby sprostać tym wyzwaniom, mieszkańcy wsi muszą w większym niż dotąd stopniu wykazać się zdolnością do organizowania się wokół wspólnych celów i wspólnego rozwiązywania problemów. Wieś i obszary wiejskie stoją przed poważnymi wyzwaniami, a siły sprawcze tkwią w ich mieszkańcach. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie kluczowych problemów społeczno-gospodarczych występujących na obszarach wiejskich województwa podlaskiego oraz zwrócenie uwagi na te z nich, które wymagają pilnej interwencji.