Działania wybranych instytucji publicznych na rzecz wsparcia przedsiębiorczości w dobie kryzysu gospodarczego w Polsce - Dorocki, Sławomir; Świętek, Agnieszka (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2013)
Najbardziej wyraźnym i dotkliwym efektem współczesnego kryzysu gospodarczego dla polskiego społeczeństwa jest zwiększające się bezrobocie, które pociąga za sobą negatywne skutki nie tylko gospodarcze, lecz również społeczne. Jednym ze sposobów skutecznej walki z recesją gospodarczą i spadkiem zatrudnienia jest pobudzanie i wspieranie przedsiębiorczości. Rozwój przedsiębiorczości wydaje się najlepszym narzędziem do walki z bezrobociem, gdyż nie skupia się na łagodzeniu doraźnych skutków związanych z utratą pracy, lecz koncentruje się na walce z jego przyczyną. Przedsiębiorczość, w dobie kryzysu, powinna działać w trzech obszarach gospodarki: promowanie postawy przedsiębiorczej wśród ludzi młodych, rozwój innowacyjności w przedsiębiorstwach (ucieczka „do przodu”) oraz stymulowanie samozatrudnienia. W artykule autorzy koncentrują się na ostatnim z wymienionych działań mających na celu zmniejszenie stopy bezrobocia w Polsce, tj. pobudzaniu przedsiębiorczości przez zachęcanie do podejmowania samodzielnej działalności gospodarczej. W analizie przedstawione zostały działania wybranych instytucji publicznych wspierających osoby chcące założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą. Przedstawiając działalność poszczególnych urzędów, autorzy wskazują możliwości, z których mogą skorzystać potencjalni przedsiębiorcy. Wykazane zostały m.in. rodzaje udzielanego wsparcia, wielkość i ilość środków przekazywanych na rozpoczęcie działalności oraz skuteczność owej pomocy, również w ocenie samych przedsiębiorców.