Istota internacjonalizacji przedsiębiorstwa na współczesnym rynku - Drabik, Ireneusz (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2025)
Celem artykułu jest przedstawienie problematyki internacjonalizacji (umiędzynarodowienia) przedsiębiorstwa w aspekcie teoretycznym, z uwzględnieniem jej różnorodnych przejawów w warunkach postępującej zmienności i złożoności, czyli turbulencji współczesnego otoczenia. Przyjęto, że rozumienie pojęcia internacjonalizacji przedsiębiorstwa powinno wykraczać poza jego utożsamianie wyłącznie z eks- pansją zagraniczną, a więc takimi zagadnieniami jak motywy podejmowania działalności poza krajem macierzystym, formy wejścia na rynki zagraniczne i sposoby konkurowania na tych rynkach. W podejściu przedstawionym w artykule do szeroko rozumianej internacjonalizacji zaliczają się bardzo zróżnicowane działania, będące podstawą rozróżnienia internacjonalizacji czynnej i biernej. Przyjęto, że problematyka umiędzynarodowienia nie dotyczy wyłącznie podmiotów realizujących strategie internacjonalizacji czyn- nej, których opisy dominują w literaturze przedmiotu, ale powinna uwzględniać również np. zachowania podmiotów krajowych w sytuacji wzrostu konkurencji zagranicznej na rynku macierzystym czy ich udział w międzynarodowych powiązaniach kooperacyjnych bez aktywnej obsługi rynków zagranicznych. W ramach problematyki umiędzynarodowienia na znaczeniu zyskują także zjawiska dezinternacjonalizacji, w znaczeniu ograniczania zakresu umiędzynarodowienia działalności przedsiębiorstwa, oraz reinternacjonalizacji, czyli jego ponownego umiędzynarodowienia, co dotyczy przedsiębiorstw mających już wiedzę i doświadczenie w obsłudze rynków zagranicznych.