Znaczenie oceny płynności i rentowności w aspekcie zagrożenia ryzykiem upadłości przedsiębiorstw na przykładzie branży górniczo-hutniczej - Nesterowicz, Renata; Nakonieczny, Joanna; Nesterowicz, Aleksandra (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2022)
Wskaźniki płynności i rentowności dostarczają informacji, które pozwalają ocenić sytuację finansową danej jednostki gospodarczej. Wczesne dostrzeżenie zagrożenia upadłością jest koniecznym wymogiem, który umożliwia podjęcie szybkich czynności naprawczych pozwalających na unikniecie bankructwa. Dzięki temu, że istnieją odpowiednie modele wczesnego ostrzegania przedsiębiorstw przed ryzykiem upadłości, możliwe jest wykrycie zagrożenia poprzez odpowiednie kontrolowanie sytuacji finansowej. Celem artykułu jest próba zidentyfikowania problemów w obszarze płynności i rentowności, które mogą w przyszłości prowadzić do upadłości spółek branży górniczo-hutniczej w Polsce. Na podstawie zebranych, a następnie opracowanych danych ze sprawozdań finansowych zostanie przeprowadzona analiza wskaźnikowa płynności i rentowności oraz zostanie zbudowane modele dyskryminacyjne. Opracowane wyniki umożliwią zweryfikowanie przyjętej hipotezy zakładającej, że branża górniczo-hutnicza w Polsce mierzy się z problemami w obszarze płynności i rentowności, które mogą w przyszłości prowadzić do upadłości spółek. Przeprowadzone badania dowodzą, że ustalone wskaźniki płynności i rentowności znalazły odzwierciedlenie w wynikach analizy modeli dyskryminacyjnych. W sytuacji, gdy wielkości wskaźników były wyższe, modele dyskryminacyjne również przedstawiały wyższe wartości parametru Z. Opracowanie ma charakter opisowo-empiryczny.