Rozwój sharing economy w Polsce na przykładzie usług carsharingowych firmy Panek CarSharing S.A. - Kawa, Marta; Nesterowicz, Aleksandra (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2022)
Sharing economy (gospodarka współdzielenia) jest to system, którego ideą jest dzielenie się i wykorzystywanie do tej pory nieużytych zasobów. Główną ideą tego modelu jest odblokowanie niewykorzystanych aktywów bądź produktów w dostateczny sposób, w efekcie czego gospodarka otrzymuje nowe źródła finansowe lub niefinansowe. Istota sharing economy sama w sobie nie jest nowym zjawiskiem na świecie, natomiast w Polsce jest dopiero poznawana i wdrażana w gospodarce (Kozioł, 2021, 30 maja). Gospodarkę współdzielenia najlepiej można pokazać za pomocą mapy jej cech, ponieważ nie istnieje definicja, która jest w stanie dokładnie przedstawić to zjawisko. Starając się dokładniej zrozumieć idee tego modelu, można stwierdzić, że sharing economy daje możliwość nowej opcji prowadzenia działalności gospodarczej, która opiera się na korzystaniu z technik cyfrowych do organizacji wymiany rynkowej. Samo zjawisko nie wpływa na odejście od założeń gospodarki rynkowej, lecz na wzbogacenie jej przez nowe możliwości pojawiania się stosunków towarowo-pieniężnych. Podjęte w tym artykule rozważania mają na celu przybliżyć istotę pojęcia, zalety i wady sharing economy oraz usługi carsharingu na przykładzie firmy Panek CarSharing S.A. Na podstawie obserwacji i analizy jej działalności można przyjąć tezę, iż sharig economy jest koncepcją mającą zmniejszyć konsumpcjonizm panujący na świecie i spopularyzować gospodarkę współdzielenia.