Ocena wyników działalności wybranych spółek budowlanych notowanych na GPW w świetle ogólnej sytuacji branży - Nesterowicz, Renata; Nakonieczny, Joanna (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2021)
Sektor budownictwa charakteryzuje się dużą zmiennością sytuacji finansowej funkcjonujących w nim podmiotów (generalnych wykonawców, podwykonawców, producentów materiałów oraz hurtowników). Wpływa to na sposób dokonywania oceny całej branży przez instytucje bankowe i ubezpieczeniowe zapewniające przedsiębiorstwom budowlanym dostęp do gwarancji i zewnętrznego finansowania. Trudny rynek, nawet w czasie hossy, zmienna koniunktura, wielostopniowa realizacja kontraktów powodują, że sektor budowlany ma problemy z utrzymaniem płynności finansowej oraz obsługą zadłużenia. Przeprowadzone w niniejszym artykule rozważania pozwalają stwierdzić, że ostatnie lata nie były łatwe dla branży budowlanej, na co złożyło się wiele czynników. Realizacja nierentownych kontraktów infrastrukturalnych, trudności w dialogu z inwestorem środków publicznych, a także ograniczona liczba przetargów niekorzystnie wpłynęły na wyniki finansowe spółek tego sektora. Analizowane spółki budowlane z grupy notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych utrzymały w badanym okresie dobrą kondycję finansową. Głównym celem niniejszego opracowania jest ocena wyników pięciu przedsiębiorstw branży budowlanej notowanych na GPW na podstawie wybranych informacji finansowych za lata 2014-2019. Dane te zostały przeanalizowane pod kątem dynamiki oraz średniego tempa wzrostu z wykorzystaniem metody ṝ, której istota wynika z tego, że tylko początkowy i końcowy wyraz szeregu chronologicznego decyduje o wartości liczbowej średniego tempa wzrostu. Faktyczny szereg chronologiczny można traktować jako „postęp geometryczny o zmiennym ilorazie”. Opracowanie ma charakter opisowo-empiryczny.