Przedsiębiorczość kobiet w Legnicy w latach 2013–2020 - Buczak, Agata (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2022)
Celem artykułu jest prezentacja profili przedsiębiorczych zachowań kobiet, które w latach 2013-2020 założyły w Legnicy działalność gospodarczą, oraz próba określenia, czy pandemia COVID-19 (w Polsce za jej początek uważa się marzec 2020 r., gdy potwierdzono pierwszy przypadek zakażenia) miała wpływ na przedsiębiorcze decyzje kobiet Legnicy - w odniesieniu do liczby i rodzajów założonych przez nie firm. Analizy, opartej na metodzie desc research oraz dedukcji, dokonano na danych statystycznych pozyskanych z Głównego Urzędu Statystycznego - opartych w głównej mierze na bazie REGON i zestawieniu PKD. Szczegółowa realizacja zadania pozwoliła wskazać rodzaje działalności gospodarczych, które były najczęściej wybierane przez kobiety w Legnicy. Wskazano ponadto liczbę i rodzaje działalności gospodarczych, które zostały utworzone w latach 2019 oraz 2020 i w roku swojej rejestracji zostały zlikwidowane przez kobiety w Legnicy. Ustalono również, że pandemia COVID-19 nie wpłynęła znacząco na zmianę kierunków podejmowanych działań przedsiębiorczych, ale odnotowano zmniejszenie liczebności rejestracji firm w badanej grupie, jak również w ogólnej liczbie powołanych do życia działalności w latach objętych badaniem.