Wykorzystanie mediów społecznościowych w komunikacji marketingowej przez małe przedsiębiorstwa - Gorzelany-Dziadkowiec, Magdalena; Firlej, Krzysztof (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2021)
Celem niniejszego opracowania jest analiza wykorzystania mediów społecznościowych w komunikacji marketingowej przez małe przedsiębiorstwa. Dla zrealizowania celu dokonano systematycznego przeglądu literatury w bazach Scopus i Google Scholar opublikowanych w latach 2018-2021 w języku angielskim. Uzupełniająco przeprowadzono tradycyjny przegląd literatury zarówno polskiej, jak i zagranicznej, raportów oraz danych statystycznych. Dodatkowo przeprowadzono badania własne, które miały charakter badań ankietowych - sondażu diagnostycznego. Jako narzędzie badawcze wykorzystano autorski kwestionariusz zawierający metryczkę oraz pytania zamknięte. Odpowiedzi od respondentów zebrano metodą CAWI. Wnioski, które wyciągnięto, są następujące: najczęściej badane przedsiebiorstwa komunikują się z rynkiem poprzez portal społecznościowy Facebook, następnymi wskazynymi przez respondentów środkami komunikacji były Messenger i Instagram, w małym stopniu w komunikcji z rynkiem małe przedsiębiorstwa wykorzystywały aplikację WhatsApp oraz serwis YouTube, natomiast nie korzystały ze Snapchatu i WeChatu. Wartością dodaną artykułu są implikacje dla małych przedsiębiorstw związane z podejmowaniem lepszych decyzji dotyczących wykorzystywania mediów społecznościowych (social marketingu) w komunikacji z rynkiem.