Ulgi podatkowe jako czynnik wspierający podmioty gospodarcze w okresie dekoniunktury rynkowej - Woroniecki, Paweł Marek (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2013)
Artykuł prezentuje wybrane ulgi podatkowe skierowane w szczególności do przedsiębiorców. Polski ustawodawca wprowadził wiele ulg podatkowych i niektóre z nich mogą być szczególnie pomocne w okresie dekoniunktury rynkowej. W pierwszej kolejności w artykule zostało wyjaśnione pojęcie ulga podatkowa. Ponadto artykuł prezentuje niektóre regulacje zawarte w wybranych aktach prawnych. W szczególności opisuje on kluczowe rozwiązania prawne związane z ulgami podatkowymi, które wynikają z Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa. W artykule wspomina się także o niektórych rozwiązaniach prawnych zawartych zwłaszcza w Ustawie z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych oraz w Ustawie z dnia 20 października 1994 r. o specjalnych strefach ekonomicznych. W tym kontekście należy podkreślić, że podmioty gospodarcze mogą korzystać z ulg podatkowych tylko pod pewnymi warunkami wprowadzonymi przez polskiego ustawodawcę. Z tego też powodu bardzo ważne jest wskazanie prawnych przesłanek ich wykorzystywania. Kwestie te zostały bliżej przeanalizowane w artykule.