O regulowaniu AI z perspektywy law and economics w kontekście Rozporządzenia AI - Kabza, Jakub; Sokołowska, Ani (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2025)
Przedmiotem artykułu jest analiza problematyki regulacji sztucznej inteligencji (AI) z per- spektywy metody badawczej, jaką jest ekonomiczna analiza prawa (law and economics) w kontekście Rozporządzenia AI Unii Europejskiej. Cele opracowania to w szczególności przedstawienie wybranych metod regulowania AI oraz udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy myślenie ekonomiczne, a w szczegól- ności przedstawione w artykule koncepcje regulacyjne, jest odzwierciedlone w Akcie AI. Artykuł zawiera także ocenę rozwiązań regulacyjnych zastosowanych w Akcie AI z perspektywy law and economics. Główną konkluzją artykułu jest potwierdzenie potrzeby objęcia AI regulacją prawną oraz zbudowania systemu łączącego elementy różnych metod regulacji aplikowanych do danego obszaru, w którym AI jest wykorzystywane, w zależności od poziomu ryzyka przez nie generowanego. Przyjęcie takiej metody pozwala na uzyskanie pozytywnego bilansu korzyści i kosztów związanych ze zjawiskiem, jakim jest sztuczna inteligencja. Artykuł zasadniczo pozytywnie ocenia podejście do regulowania AI przyjęte w Rozporządzeniu AI Unii Europejskiej. Jednakże wskazuje również na potrzebę uzupełnienia systemu regulacji o odpowiednie przepisy prawa cywilnego.