Procesowe i kryminalistyczne zasady przeprowadzania oględzin w postępowaniu w sprawach o wykroczenia jako warunek przestrzegania zasady pewności prawa w obrocie gospodarczym - Juszka, Kazimiera (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2025)
Przedmiotem artykułu są procesowe i taktyczne zasady przeprowadzania oględzin w postę- powaniu w sprawach o wykroczenia. Celem artykułu jest prezentacja procesowych i kryminalistycznych zasad przeprowadzania oględzin w postępowaniu w sprawach o wykroczenia jako warunku przestrze- gania zasady pewności prawa w obrocie gospodarczym. W artykule zastosowano metodę dogmatycz- ną. Problemem badawczym jest prezentacja wpływu przestrzegania procesowych i taktycznych zasad przeprowadzania oględzin w postępowaniu w sprawach o wykroczenia na realizację zasady pewności prawa w obrocie gospodarczym. Przechodząc do wniosków po wynikach analizy przedmiotowych zasad przeprowadzania oględzin, należy podkreślić, że realizacja tytułowej zasady pewności prawa w obrocie gospodarczym stanowi podstawę zaufania prowadzących działalność gospodarczą do organów ścigania, a w konsekwencji organów wymiaru sprawiedliwości w ważnym zakresie prowadzenia postępowania w spra- wie o wykroczenie. Rekomendacje obejmują zwrócenie szczególnej uwagi na konsekwentne przeprowadzanie tytułowych oględzin zgodnie z zasadami ich przeprowadzania pod względem procesowym i zaleceń tak- tyki kryminalistycznej z nieustannym podnoszeniem jakości ich wykonywania. Praca stanowi naukowy wkład w rozwój tytułowej problematyki polegający na powiązaniu zasady pewności prawa w obrocie gospodarczym z zasadami przeprowadzania oględzin także w postępowaniu w sprawach o wykroczenia. Zakres artykułu obejmuje następujące zasady przeprowadzania oględzin: zasadę obiektywizmu, zasadę szybkości działania, zasadę dokładności, zasadę indywidualności, zasadę instrumentalizacji działań, zasa- dę planowości działań, zasadę zachowania wartości dowodowej śladów i przeciwdziałania kontaminacji (zanieczyszczeniu śladów), zasadę planowości, zasadę prawidłowego zabezpieczenia miejsca oględzin, taktyczną zasadę przyjmującą, że jako pierwsze należy ujawnić, a następnie utrwalić ślady najmniej trwałe i powierzchniowe, np. ślady osmologiczne (są to ślady, które się jedynie zabezpiecza) i cieplne przed śladami linii papilarnych, a te z kolei np. przed śladami mechanoskopijnymi, zasadę aktywności, zasadę jednoosobowego kierownictwa powiązaną z zasadą koordynacji działań, zasadę wszechstronności badań i poszukiwań, zasadę ekonomiki działania, zasadę tajności, zasadę pisemności oraz zasady sporządzania protokołu oględzin. Omawiana tematyka uwzględnia poglądy doktryny i orzecznictwa.