Dopasowanie ofert kont instytucji finansowych do zmieniających się trendów w zachowaniu pokolenia Z - Król, Patryk (Przedsiębiorczość - Edukacja, 2024)
Celem badawczym artykułu jest określenie, czy instytucje finansowe kierują do pokolenia Z dopasowane i atrakcyjne oferty kont. Artykuł podejmuje również próbę scharakteryzowania przekazu reklamowego kierowanego do pokolenia Z. Jak wynika z analizy literatury, dotychczas w tym obszarze nie przeanalizowano konkretnych ofert kont instytucji finansowych. Podjęto więc własne badania na ten temat. W tym celu porównano 18 ofert różnych instytucji finansowych: 13 banków komercyjnych, 2 grup banków spółdzielczych, 2 banków spółdzielczych samodzielnych, 1 SKOK-u. Z próby następnie wyłączono instytucje nieposiadające konta dla osób w wieku 18‒25. Wnioskiem płynącym z rozważań jest obserwacja, iż większość instytucji finansowych ma specjalne oferty kierowane do pokolenia Z. Te instytucje, które ich nie posiadają, najczęściej mają w ofercie konto, w którym brak opłat za podstawowe usługi jest zerowy lub niski dla wszystkich grup wiekowych. Problemem instytucji finansowych może być natomiast utrzymanie lojalności klienta.